Hvad er det med de begrænsninger…?

I dag er en lidt særlig dag i mit sportslige liv. For 2 år siden blev jeg opereret i mit venstre knæ. Blev beordret 6 dage i absolut ro, hvor jeg knap måtte rejse mig fra sengen. Det bekymrede mig gevaldigt – 6 dage på langs.

Første melding fra den gode doktor, “Du skal ikke forvente at kunne løbe meget mere end DHL distancen…”

Mig: “Oh christ, det dur ik, jeg skal jo bestige bjerge og løbe marathon. Så hvilken betydning vil det reelt få. Kan jeg bevæge mig til smertegrænsen?”

Den gode læges anden melding: “I princippet er det ikke farligt. Men det er YDERST vigtigt at du holder dig i fuldstændig ro i 6 dage, og først begynder at træne løb og hård fysisk aktivitet om 3 måneder. Men sæt ikke forventningerne højt”

Og det jeg hører er, at jeg de næste 3 måneder er maksimalt begrænset og passer rigtig godt på mit knæ. Efter nytår kan jeg begynde på let genoptræning i form af cykling, svømning og stabilitet. Men absolut ingen hård træning eller løb før til marts.

OG jeg hader at føle mig begrænset

Dagen efter operationen, var jeg voldsomt udfordret – ku absolut ingenting. Og meget hardcore ingen krykker, så jeg måtte pænt blive liggende. Allerede efter en uge, havde jeg mistet 2 cm muskelmasse på venstre ben – nøj det bliver hårdt at komme retur. 

Jeg lagde en plan, et mål og gav mig selv en udfordring på at komme til at løbe længere end de 5 km og at blive glad for at løbe. Med målrettet genoptræning, og hvis ellers knæet kunne holde til det, burde det fint kunne lade sig gøre at løbe BT halvmarathon i april 2013…

Let the rehab begin

1,5 måned på langs, og yderst korte gå-distancer, gav ekstra blod på tanden til at komme tilbage i form. Der blev trænet core, styrke, let cykling, udstræk og yoga.

Måneden efter blev løb lagt ind i planen, hårdere cykling, hårdere styrke og svømning. Stadig vigtigt med en god stabilitetstræning, som er fuldstændig uundværlig hvis man vil dyrke intensiv sport.

Mentalt var det hårdt, 26 år 3. operation i knæet, astma og en lidt halvdårlig ryg, nakke og lænd. Okay jeg kunne også bare skrive mig op til begravelse.

Gode inspirerende venner, kollegaer og en god portion stædighed – ville jeg komme retur, træne mig op og ikke acceptere den begrænsning, jeg i første omgang blev præsenteret for.

BT halvmarathon 2013

BT halvmarathon 2013

Begrænsningen fik tankerne til at vandre…

De kan noget “begrænsningerne“, eller følelsen af at være begrænset. Begrænsningen var her fysisk, pludselig tog alt 3 gange længere tid end normalt. Det skulle være løgn, jeg ville tilbage…. ville blive glad for at løbe, ville blive stærkere og sundere, tabe mig og leve et liv hvor sport og fysisk aktivitet fylder.

Begrænsningen gjorde at jeg måtte tænke anderledes. Fx. lære den rigtige og gode teknik for at kunne holde et højt træningsniveau om ugen.

En anden måde at anskue begrænsningen på, er at se den som rammen, som et vilkår – der ikke er til at påvirke eller ændre.

Min knæ-situation var til at påvirke…. 🙂 Genoptræningen gik overalt forventning, det tog tid, og det blev respekteret. I april 2013 kunne jeg stille til start ved BT halvmarathon, og løb et virkelig stærkt løb med en tid på 1.35.

BT halv marathon

    BT halv marathon

Astma er et vilkår. Men vil ikke acceptere det fact, at jeg ikke kan komme tilbage igen efter min operation.  Det må kunne trænes op og læres. Men det er en midlertidig begrænsning når noget kan trænes op og læres. Begrænsning eller udfordringen tages glædeligt i hånden og tages som en udfordring.

De opstår ind imellem – begrænsningerne – og måske er de slet ikke så slemme endda.  

2013 og 2014 har budt på oplevelser og resultater, jeg selv ikke i den vildeste fantasi kunne forudsige. Jeg er yderst taknemmelig for at jeg ikke lod mig begrænse, kroppen følger med, og begrænser mig ind imellem, når den har det for hårdt.

Vi er et godt team, så det betaler sig at respektere og lytte…!

Begrænsningen gav mig et godt alternativ og utrolig gode resultater 🙂

67576_10151439378398731_1811930618_n

Om ceciliemathornetriathlete

Jeg kan ingenting med en bold eller klare koordinationen på et zumba-hold. Derimod er jeg ret god til at svømme, cykle og løbe - særligt når de tre ting kombineres til en Ironman. Jeg begyndte på tri i april 2013, og det tog hurtig fart og flere sejre er siden hævet i land. Denne sommer blev jeg Europamester for kvindelige age groupers og deltager for 2. år i træk ved VM på Hawaii den 11. oktober 2014 :-) De første svømmetag er taget i Herfølge svømmehal men er senere skiftet ud med Øresund og Bellahøj badet. Jeg stiller op i age group 25-29 og nyder godt af den et helt år endnu ;-)
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s