Hvem råber højest kroppen eller hovedet?

Det hænder, og måske endda for ofte at sportsudøvere og motionister uanset niveau render ind i en dum skade. Dum fordi sådan en altid kommer ganske ubelejligt…. nu var jeg jo lige så godt igang og det hele kørte bare så godt.

Men hvad er det egentlig en skade er….?

Jo det kan være mange ting. Både et brud, traume, overrevet ledbånd, fald, forvridninger etc. Det er ofte skader, der opstår i forbindelse med et stævne, sportsgrene med fysisk kontakt, eller ved høj hastighed fx. i cykelløb.

Men så er der overbelastningsskaderne, der ses både hos elitesportsudøverne men også almindelige motionister. De opstår over tid og er kroppens råb om at stoppe det belastende arbejde……. i starten et lille råb, som nemt kan ignoreres. Men hvad skal kroppen så gøre, råbe højere og højere. Til sidst må råbet være så højt at kroppen stopper med at ville lege med og siger ganske enkelt STOP! – og vupti kan du se frem mod en yderst langvarig problematisk skade der kan gå hen og blive kronisk.

Kan skaden tages i opløbet?

Ved træning af en udholdenhedssport som fx. langdistance løb, cykling, triathlon. Er det typisk overbelastningsskaderne der dominerer. Der er til gengæld også mange af dem. Men de fleste kan faktisk tages i opløbet, hvis ellers “nogen” husker at stoppe op når “nogens” krop råber det første lille vagt i gevær.

Det er ikke altid til at forudsige at skaden opstår, nogen tåler fx mere træning end andre. Her er der flere faktorer der spiller ind. Men generelt er lang, tung, intensiv træning igennem længere tid en stor belastning for hele kroppen.

Men er du opmærksom før, under og efter træning og har du en god fornemmelse af hvor meget belastning du kan tåle? eller får du det hurtigt. Er du sikkert også opmærksom på at stoppe op inden kroppen råber alt for højt.

Hvordan håndterer du din skade?

Der er typisk to veje at gå når man først skaden så er ramt.

1. Den mere opgivende Jeg kan jo ikke træne for jeg er skadet. Derefter ligge sig flat på ryggen, og stoppe al aktivitet.

2. Den mere overlevende Jeg holder pause fra det der belaster mig, men jeg har mulighed for en masse andet. Derefter ser mulighederne i at få trænet andre dele af kroppen, måske ligefrem gøre sig stærkere således at man hurtigere heler op og kommer tilbage igen efter sin skade.

Hvad vælger du når du er skadet?

– ser du mulighederne eller ser du begrænsningerne?

– kender du alternativerne?

– Vil du vide mere om alternative træningsmuligheder?

En skade er MEGA MEGA træls – men det er alligevel sjældent det er hele kroppen der skadet på en og samme tid 😉

HAPPY ALTERNATIVE TRAINING – MAKES YOU STRONG 🙂

Om ceciliemathornetriathlete

Jeg kan ingenting med en bold eller klare koordinationen på et zumba-hold. Derimod er jeg ret god til at svømme, cykle og løbe - særligt når de tre ting kombineres til en Ironman. Jeg begyndte på tri i april 2013, og det tog hurtig fart og flere sejre er siden hævet i land. Denne sommer blev jeg Europamester for kvindelige age groupers og deltager for 2. år i træk ved VM på Hawaii den 11. oktober 2014 :-) De første svømmetag er taget i Herfølge svømmehal men er senere skiftet ud med Øresund og Bellahøj badet. Jeg stiller op i age group 25-29 og nyder godt af den et helt år endnu ;-)
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s