Er det sundt?

Sund sjæl i et sundt legeme

Sådan kan sundhed bl.a. defineres… og der findes et hav af definitioner alt efter hvem der spørges og i hvilken kontekst der spørges.

De fleste der dyrker elitesport, træner til Ironman, ultraløb mm. får ofte spørgsmålet: “Men er det da overhovedet sundt med al det træning?” (og hvad svarer man lige til det….?)  Jo! min påstand er at det er sundt!  

Under forudsætning af, at der er overensstemmelse mellem den mentale og fysiske sundhed. Der er forskellige elementer der befordrer sundhed, fx. er træning i sig selv ikke sundhed. Sunde madvarer er i sig selv ikke sundhed, men de er ligeså vel som træning elementer der bidrager til sundhed.

Med tiden bliver sundheden en del af en livsstil og sundheden er som oftest med til at styrke livskvaliteten hos den enkelte. Det lyder så utroligt helligt og en lille smule for moderne.

Vil du betegne dig selv som sund? Hvad betyder sundhed for dig?

Sund og God er med…

0813_047054

Sund og God er med – og giver ekstra energi 🙂

I foråret 2013 kom jeg første gang hos Christina Hautop fra Sund og God, for at give min krop et sundhedstjek på hvilke vitaminer og mineraler den særligt har brug for. Siden er jeg blevet fulgt hos Christina, og vi ses løbende for at justere hist og her på at give det min krop allermest har brug for.

foto 2

Sundheden er en måde at leve på…

Det er ikke noget jeg som sådan tænker over, det er mere en livsstil efterhånden. At leve sundt, være glad og have det godt. Og bevares jeg har også dage hvor jeg virkelig ikke er hverken, sund, glad eller har det godt. Jeg tror på 80 % løsninger.

Til hverdag…
Spiser ret bevidst efter hvad min krop har brug for, madens kvalitet, GI-niveau og hvad den bestemte fødevare indeholder. Det lyder krævende, det vil det være i begyndelsen, men lynhurtigt vender man sig til det. Indimellem vælges den “usunde” variant, og det er ofte med største fornøjelse. Her gælder reglen 80 %. Kan jeg 80 % procent af min tid leve sundt, spise kvalitetsmæssige gode råvarer, gerne økologi – så er jeg rigtig godt tilfreds. Når jeg er ude, vil jeg kunne spise hvad der bliver serveret, og har valgt at spise min frokost i arbejdets kantine, spiser også glædeligt kage med kollegaerne. Et valg jeg har taget for ikke at få alt for sære madvaner.

Op til stævner…
I disse perioder er påpasseligheden lidt større. Det ville være en skam at redde sig en omgang madforgiftning, det tærer på kræfterne og det ville være uheldigt op til et stort stævne. Der er fødevarer jeg i den periode holder mig, og som jeg til daglig i forvejen forsøger at minimere indtaget af. Det er ikke super systematisk og det ændrer sig også lidt fra gang til gang. Det er nemlig ikke altid muligt at følge 100 %, så igen sværger jeg til 80 % løsningen. For hver gang finder jeg flere og flere elementer der bare virker super godt for mig.

På rejser…
Min appetit fejler normalt ingenting, særligt for rigtig mad, det gælder også på rejser. Særligt på de lange flyvninger er det vigtigt at have snacks med undervejs. Fly maden er ikke altid tilstrækkeligt og kvaliteten svinger, selvom jeg nu synes den er blevet ganske hæderlig.

På vej til Hawaii, havde jeg puttet lidt ekstra i tasken: proteinpulver i breve i min shaker fra Third Wave Nutrition, figenstænger, rawfoodbar fra 32GI, frugt og en pose med nødder. Derudover nåede jeg ikke morgenmaden hjemme, så proteinpandekagerne blev pakket med i tasken. De blev et hit og et rigtig godt måltid.

På ferien…
Så spiser jeg hvad jeg har lyst til, og tænk en gang det adspreder sig faktisk ikke så meget fra hverdagensmåltider. Er jeg i udlandet, er det spændende at finde de lokale retter og specialiteter. Det er sjovt at besøge et supermarked og forsøge sig frem med et eller andet spændende. Der bliver også drukket lidt ekstra alkohol, god vin, øl eller gode cocktails er jeg bestemt ikke for fin til at indtage. Det kombineres nemlig ikke super godt til hverdag hvor træningen fylder en del, så i ferierne kan det bedre lade sig gøre.

Og der er plads til lasterne….eller hvad man nu skal kalde det….

Selvfølgelig er der tidspunkter hvor sundheden ikke holdes i top. Jeg har egentlig ikke den store søde tand og falder ikke rigtig i svime for bland selv slik. Men tri har da givet mig et lidt større forhold til is og kage.

Nej faktisk er min største last maden, jeg kan spise spise og spise. Det kan indimellem godt resultere i nogle lidt pinlig store portioner. Der må lige begrænses lidt, særligt når træningsmængden er skruet ned. Men maden holder mig også sund, stærk og holder mig godt kørende så den kan jo ikke skæres væk, men skal muligvis skæres ned. De sunde valg tages forsat, men mængden må være passende i forhold til hvad der forbrændes. Det er trods alt sjovere at være lean og hurtig end stor og tung 🙂 …… og så er der også lige et mål om at blive en bedre løber…. Men for at det skal kunne fungere at holde sundheden højt, må der være plads til “det frie valg” plads til god mad, rødvin, kage og når jeg er doven en take away pizza.

De usunde valg kan også befordre til sundhed.

Om ceciliemathornetriathlete

Jeg kan ingenting med en bold eller klare koordinationen på et zumba-hold. Derimod er jeg ret god til at svømme, cykle og løbe - særligt når de tre ting kombineres til en Ironman. Jeg begyndte på tri i april 2013, og det tog hurtig fart og flere sejre er siden hævet i land. Denne sommer blev jeg Europamester for kvindelige age groupers og deltager for 2. år i træk ved VM på Hawaii den 11. oktober 2014 :-) De første svømmetag er taget i Herfølge svømmehal men er senere skiftet ud med Øresund og Bellahøj badet. Jeg stiller op i age group 25-29 og nyder godt af den et helt år endnu ;-)
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s